fbpx

Future cells - Celice prihodnosti

Rezervirajte svoj termin!

Matične celice iz mlečnih zobkov

Kaj so matične celice?

Matične celice so ključne za zdravje našega telesa. Matične celice so odgovorne za nenehno popravljanje in obnavljanje poškodovanih celic v krvi in tkivih. So ključne za obnavljanje poškodb, ki so posledica bolezni in poškodb.
Eden od dragocenih virov matičnih celic je tudi zobna pulpa. Matične celice iz zobne pulpe imajo sposobnost popravila in obnove različnih tkiv po celem telesu.

Kaj so matične celice iz zobne pulpe?

Matične celice v zobni pulpi so bile odkrite leta 2000 in sicer jih je odkril dr. Songtao Shi. Vsebujejo mezenhimske matične celice (MSC), ki jih najdemo tudi v kostnem mozgu. Te celice imajo sposobnost obnove poškodovanega tkiva in celic v mišicah, hrustancu, maščobnem tkivu in kosteh.

Mnogo študij je dokazalo, da se lahko te celice najde in izolira iz mlečnih zob ali zdravih zob odraslih ter se jih uspešno shrani za potencialno bodoče zdravljenje.

Kot vse druge celice v našem telesu, se tudi matične celice z leti starajo. Zato so matične celice iz mlečnih zob posebno dragocene, saj so še mlade, vitalne in bolj zdrave.

Shranjevanje teh celic v banki matičnih celic vam ponuja boljše možnosti za bodoča zdravljenja, v kolikor bi kadarkoli potrebovali zdravljenje z MSC za različne bolezni ali poškodbe.

Kako se lahko matične celice iz zobne pulpe uporabijo?

MSC najdene v zobni pulpi so splošno cenjene pri naprednih zdravljenjih in so jih obravnava v mnogih kliničnih študijah. Zaradi njihovega velikega potenciala za diferenciacijo (preoblikovanje v druge celice) so predmet študij, ki se ukvarjajo z njihovo izolacijo, namnoževanjem in ponovno vsaditvijo z namenom zdravljenja različnih obolenj kot so:

  • Multipla skleroza
  • Parkinsonova bolezen
  • Anemije
  • Srčna kap
  • Avtizem
  • Diabetes tipa 1

Trenutno so vsa zdravljenja še v fazi kliničnih študij. Veliko znanstvenikov pa je že dokazalo, da MSC predstavljajo varno obliko zdravljenja za degenerativna obolenja in različna stanja in bolezni vezana na imunski sistem. Zelo enostavno jih je gojiti v celični kulturi, so povsem etične in ne invazivne za zbiranje. Iz teh razlogov se vedno več staršev odloča za shranjevanje matičnih celic iz mlečnih zob svojih otrok, kot obliko ohranjanja zdravja.

Kaj je bančništvo matičnih celic iz zobne pulpe?

Biobančništvo matičnih celic iz zobne pulpe je storitev, kjer starši pošljejo mlečni zob otroka v naš laboratorij. Tam previdno odstranimo matične celice, jih obdelamo in kriozamrznemo za bodoča desetletja. Na ta način nudimo družinam varnost in brezskrbnost, saj v primeru da bi njihov otrok kadarkoli potreboval matične celice, ima na voljo 100 % ujemajoč vzorec matičnih celic, ki so na voljo za zdravljenje.

Kako poteka celoten postopek

01. Korak

Pošljemo vam pogodbo o shranjevanju matičnih celic iz zobne pulpe, ki jo izpolnete in nam jo vrnete.

02. Korak

Sporočite nam, ko se zob vašega otroka začne majati, da vam posredujemo set za odvzem ter povežemo z našim zobozdravnikom.

03. Korak

Ko se zob zelo maje, enostavno obiščete našega zobozdravnika, ki bo zob odstranil in skladno z navodili zapakiral v vaš set za odvzem.

04. Korak

Po odvzemu zobka nas pokličete na podano telefonsko številko, da organiziramo prevzem vzorca in transport v naš laboratorij.

05. Korak

Po odvzemu vzorca vas bomo kontaktirali še za odvzem vzorca venske krvi potrebnega za testiranja.

Future Health Biobank je ena od največjih biobank matičnih celic iz zobne pulpe, shranili in izdali smo več vzorcev kot vse druge banke. Imamo odlično znanstveno razumevanje o mezenhimskih matičnih celicah in kako jih varno izolirati iz zobne pulpe ter jih shraniti.