fbpx

Future cells - Celice prihodnosti

Rezervirajte svoj termin!

Matične celice

Kaj so matične celice?

Matične celice so osnovni gradniki našega telesa. To so tiste celice iz katerih nastanemo in ki naš imunski sistem ohranjajo zdrav in delujoč. Imajo enkratno sposobnost nadomeščanja poškodovanih celic, zato se jih lahko uporablja pri zdravljenju različnih bolezni. Nahajajo se v kostnem mozgu in roženicinajboljše (ker so najmlajše in še popolnoma nepoškodovane) pa v času nosečnosti v popkovnični krvi in popkovničnem tkivu.

Matične celice vašega otroka lahko nudijo zdravje za celo življenje

Matične celice so ključne za zdravje našega telesa. Matične celice so odgovorne za nenehno popravljanje in obnavljanje poškodovanih celic v krvi in tkivih. So ključne za obnavljanje poškodb, ki so posledica bolezni in poškodb.

Poznamo krvotvorne matične celice, ki jih najdemo v popkovnični krvi ob rojstu otroka ter kasneje v kostnem mozgu tekom celotnega življenja.

Druga oblika matičnih celic so mezenhimske matične celice, ki jih najdemo v tkivu popkovnice ob rojstvu in tudi v pulpu mlečnih in stalnih zob. Te matične celice imajo neverjetno sposobnost obnavljati različna tkiva v našem telesu.

Zgodovina matičnih celic

Matične celice so prvič odkrili leta 1961 in sicer v kostnem mozgu. Prvo transplantacijo kostnega mozga so izvedli leta 1968.

Leta 1978 so v popkovnični krvi odkrili hematopoetične matične celice – krvotvorne matične celice. To je vrsta celic, ki se lahko razvije v kateri koli tip krvnih celic in se tudi nahaja v kostnem mozgu.

Leta 1988 je bilo opravljeno prvo zdravljenje z matičnimi celicami iz popkovnične krvi. Pet letni bolnik z Fanconijevo anemijo je prejel prvo zdravljenje z popkovnično krvjo svoje mlajše sestrice. Zdravljenje mu je rešilo življenje in je popolnoma zdrav do danes.

Prvo popkovnično kri so shranili leta 1992, medtem ko so prve biobanke začele z delovanjem leta 2002.

Matične celice v zobni pulpi so bile odkrite leta 2000 in sicer jih je odkril dr. Songtao Shi. Vsebujejo mezenhimske matične celice (MSC), ki jih najdemo tudi v kostnem mozgu. Te celice imajo sposobnost obnove poškodovanega tkiva in celic v mišicah, hrustancu, maščobnem tkivu in kosteh.

Kot vse druge celice v našem telesu, se tudi matične celice z leti starajo. Zato so matične celice iz popkovnične krvi in tkiva ter mlečnih zob posebno dragocene, saj so še mlade, vitalne in bolj zdrave.

Shranjevanje celic v banki matičnih celic vam ponuja boljše možnosti za bodoča zdravljenja, v kolikor bi kadarkoli potrebovali zdravljenje z MSC za različne bolezni ali poškodbe.

Kako se lahko mezenhimske matične celice uporabijo

MSC najdene v zobni pulpi so splošno cenjene pri naprednih zdravljenjih in se jih obravnava v mnogih kliničnih študijah. Zaradi njihovega velikega potenciala za diferenciacijo (preoblikovanje v druge celice) so predmet študij, ki se ukvarjajo z njihovo izolacijo, namnoževanjem in ponovno vsaditvijo z namenom zdravljenja različnih obolenj, kot so:

Trenutno so vsa zdravljenja še v fazi kliničnih študij. Veliko znanstvenikov pa je že dokazalo, da MSC predstavljajo varno obliko zdravljenja za degenerativna obolenja in različna stranja in bolezni vezana na imunski sistem. Zelo enostavno jih je gojiti v celični kulturi, so povsem etične in neinvazivne za zbiranje. Iz teh razlogov se vedno več staršev odloča za shranjevanje matičnih celic svojih otrok, kot obliko ohranjanja zdravja.

Kaj je bančništvo matičnih celic?

Biobančništvo matičnih celic je storitev, kjer starši pošljejo mlečni zob, popkovnično kri ali tkivo popkovnice otroka v naš laboratorij. Tam previdno odstranimo matične celice, jih obdelamo in kriozamrznemo za bodoča desetletja. Na ta način nudimo družinam varnost in brezskrbnost, saj v primeru da bi njihov otrok kadarkoli potreboval matične celice, ima na voljo 100 % ujemajoč vzorec matičnih celic, ki so na voljo za zdravljenje.

Kako poteka celoten postopek

Potrebnih je samo 5 enostavnih korakov, da shranite matične celice vašega otroka.

01. Korak

Pošljemo vam pogodbo o shranjevanju matičnih celic, ki jo izpolnete in nam jo vrnete.

02. Korak

Pošljemo vam set za odvzem in čakamo dan odvzema vzorca.

03. Korak

Odvzem vzorcev se vedno opravi s strani usposobljene osebe v zdravsteni ustanovi ali bolnišnici.

Wavy_Med-01_Single-11
04. Korak

Po odvzemu nas pokličete na podano telefonsko številko, da organiziramo prevzem vzorca in transport v naš laboratorij.

05. Korak

Po odvzemu vzorca vas bomo sproti obveščali o vseh rezultatih.